Ce evenimente de artă au atras românii? Retrospectiva completă e aici!
Arta a fost dintotdeauna un subiect prea puțin dezbătut și discutat în spațiul online din România. Cu toate acestea, românii au arătat un interes aparte pentru arta contemporană în ultimul an. De la expoziții în cadrul muzeelor, precum Muzeul Național de Artă Contemporană, până la vernisaje de artă interactivă, ele au fascinat publicul.
De ce participă în număr cât mai mare românii la evenimente de artă?
Instituțiile de artă precum muzeele, și galeriile, au făcut eforturi pentru a aduce vizitatorilor noutatea. Astfel, ele au avut o prezență mult mai mare în mediul online, care a creat o interacțiune mult mai directă cu publicul țintă. În afară de grupurile de oameni care constituiau publicul obișnuit, acestea au reușit să adune și tineri de toate vârstele. Un aspect important care a contribuit la atracția de vizitatori a fost noutatea și atractivitatea exponatelor.Pentru oamenii care sunt interesați, de asemenea, de aceste vizite la renumitele vernisaje, există numeroase avantaje de care pot beneficia:
- Explorarea unui nou domeniu. Prin vizite constante la aceste expoziții, oamenii pot avea parte de o călătorie inedită în universul artelor.
- Timpul de calitate petrecut la expoziții. Acest lucru se motivează prin întâlnirile cu artiștii și curatorii expozițiilor și formarea de noi legături.
Expoziții de infarct la Art Safari
Una din cele mai importante expoziții care a avut loc este Art Safari. Anul precedent a adus bucureștenilor ediția cu numărul șapte. Acest pavilion artistic a fost cel mai grandios eveniment din întregul București, fiind organizat în 2 locații. Cele două au fost la Palatul Pinacotecii și la Hanul Gabroveni, amândouă găzduind expozitii Art Safari. Acesta s-a bazat pe 4 module de vizitare, ele fiind următoarele:
- Modulul Muzeal. Acesta poartă numele „Samuel Mutzner, pe urmele lui Claude Monet”. În cadrul acestei expoziții, piesele de artă au fost curatoriate de doamna Rodica Marian. Modulul invitat. Titlul acestui modul a fost „Seducție și triumf în artă. Femei-artist în România”. Deoarece este o temă de actualitate, echipa curatorială din spatele acestei expoziții s-a focusat pe aducerea în lumină a artistelor românce.Modulul central. În cadrul acestui modul, curatorul Călin Stegerean a orchestrat expoziția „Constantin Piliuță. Culoare de zenit”.Modulul Contemporan. Pentru că este un pavilion nonconformist de artă, nu putea lipsi modulul cu artiști contemporani. Din acest motiv, curatoarea Raluca Ilaria Demetrescu a creat „Superheroes/Antiheroes. Tendințe în arta contemporană românească”.
În anul 2021, organizatorii au dorit să pună reflectorul pe pictorul Samuel Mutzner, discipolul lui Claude Monet, și un artist român subestimat. Cu toate acestea, nu au ignorat nici ceilalți artiști expozanți. În acest fel, organizatorii au reușit să pregătească peste 800 de lucrări, aduse din peste 25 de muzee și 70 de colecții private. În total, piesele cumulate au valorat peste 9 milioane de euro, o cifră fabuloasă pentru un eveniment contemporan de artă.
Spectacol de lumini în capitală direct de la artiștii internaționali
Un alt festival artistic care a uimit locuitorii din București a fost spectacolul de lumini organizat în diverse parcuri ale capitalei. Una din cele mai populare locații ale acestui eveniment a fost Parcul Obor, unde oamenii s-au putut bucura de un spectacol de lumini impresionant. Cea mai interesantă instalație din acel parc a fost cu siguranță „Firefly Field”, alcătuită din sute de lumini, ce creaza iluzii optice.
Un alt exponat care a atras mii de vizitatori a fost însă instalația din Parcul Ioanid al sectorului 2. Acolo, oamenii au putut admira opera numită „Gaia”, de către Luke Jerram. Aceasta a fost creată cu ajutorul imaginilor furnizate de NASA și, rezultând într-o miniatură a planetei Pământ.
Galerii publice controversate în București
Publicul tot mai mare din ultimul an a determinat organizatorii evenimentelor culturale să deschidă noi și noi galerii, unele cu locații controversate. Astfel, au apărut STRATA Gallery, Kulterra Gallery, IOMO Gallery și multe altele. Desigur, cu ajutorul sprijinului oferit de programele culturale ale statului, acestea au putut funcționa la capacitate maximă.
Unul dintre cele mai populare vernisaje a fost susținut în cadrul Galeriei „Anca Poterașu”, cu lucrări aduse de Aurora Kiraly. De asemenea, un artist tânăr care a avut numeroase apariții în anul 2021 a fost Lea Rasovszky. Aceasta a prezentat expoziția „Flowers growing out of my chest” la galeria Mobius.
Concluzie
Toate aceste evenimente sunt o ocazie perfectă pentru oameni să descopere opere unice și artiști extraordinari. Din acest motiv, numărul din ce în ce mai mare de vizitatori din ultimul an nu este de mirare. În afară de beneficiile artistice și personale pe care le aduce o vizită plăcută la o expoziție artistică, aceasta poate reprezenta și ocazia perfectă de a interacționa cu artiștii. Iar în cadrul unor vernisaje, oamenii pot chiar și achiziționa operele de artă care le-au atras atenția cel mai mult. În final, astfel de activitate în timpul liber reprezintă un timp de calitate petrecut cu folos.